Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

S-o fi întors roata?

Posted by on 19 February 2013 in De zi cu zi | 0 comments

S-o fi întors roata?

Era o vreme când jurnaliștii erau cu ochii pe bloggeri cum e cânele cu ochii pe slănină, cum e nevasta cu ochii pe soț, cum e… în fine, ați înțeles ideea. Era deschis sezonul de vânătoare de bloggeri, care, vezi Doamne, strică piața or le amenință breasla. Țin minte și acum o discuție cu Petrișor Obae, la inaugurarea Digi24, unde eram singurul blogger. Am scris ceva despre dispută aici.

Pe principiul “Iaca, maică, roata se mai și învârte”, jurnaliștii au zbârcit-o rău în ultima vreme (nu știu să pun dejtul exact pe momentul în care a început declinul presei în România), dar o dau de gard tot mai des. Numai azi dimineață am prins vreo două linkuri pe Twitter, așa, din zbor. 1 și 2. De la titluri “șocante”, Breaking News-uri, Like&Share!, Vezi Aici-uri, caps lock-uri, la transmisiuni live de la înmormântări și altele.

Într-adevăr, îi tragem constant de mânecă: Băi, Mitică, ce articol e ăla, mă? sau Vezi și tu cu cratima aia, mai scriem pe bloguri despre etică, facem analiză de conținut, dar concluzia tristă e că articolele din presa română nu mai sunt de citit.

Nu iau apărarea nimănui, dar văd că bloggerii sunt mai atenți (poate și pentru că au învățat pe pielea lor ce e responsabilitatea, poate pentru că au fost trași la răspundere pentru niște afirmații de mântuială, poate pentru că e la îndemână un copy-paste și-o expunere “Ia uite ce i-o fătat mintea și ăstuia! (pac, linkul)” și gata, ți-ai dat foc la valiză). Ca să vorbesc în numele meu, am început să fiu mai atentă la ceea ce scriu, la cum scriu, la cum documentez un subiect. Parcă ne asumăm un pic mai mult ce scriem.

Nu-ți mai permiți să trântești ceva doar pentru trafic, că se sesizează lumea (și asta e bine) or ești rapid comparat cu vreo publicație de scandal care face lucruri la care strâmbi din nas, și nu vrei asta. Îmi permit să spun, în încheiere, că bloggerii câștigă teren pentru că acceptă (arătatul cu degetul, critica, sugestiile) și schimbă (adică dacă ai scris trei consecutiv trei articole proaste și ți-o zis câțiva să te duci la somn, la al patrulea ai mai multă grijă).

Dacă aveți timp să ascultați discursul ăsta de la Stanford, faceți-o.

Și un tumblr care să ne aducă aminte de rolul pe care ar trebui să-l avem (dacă tot ne-am apucat de puricat lumea) http://wearejournalists.tumblr.com/

Spor la scris!

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie