Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Și dacă greșim când ne mulțumim cu ce avem?

Posted by on 30 January 2013 in De zi cu zi | 6 comments

Și dacă greșim când ne mulțumim cu ce avem?

De fiecare dată când mă ia gura pe dinainte și articulez vreun vis, vreo dorință, vreun ambâț, are grijă lumea din jur să zică: Aoleu, nu-ți mai ajunge. Alții au mai puțin. Mulțumește-te cu ce ai.

Păi da, dar eu vreau să dansez pe mari scene, or să joc în filme, or să am emisiunea mea, ca Ellen DeGeneres! Și atunci vine puhoiul de lume și zice: lower your expectations. Că știm bine cum degenerează situațiunea atunci când ai pretențuri. Să v-aud, să v-aud, aplauze pentru Fata Materialistăăă!

Bun, și-amu câteva diferențe între ăia care au și ăia care au mai puțin, citite undeva pe Internet:

1. Ăia bogații știu că banii nu aduc fericirea, dar a naibii că fac viața mai ușoară și mult mai plăcută. Aia cu fericirea o știu și eu. Fericirea ți-o aduce o relație mișto, o minte brici pe care ți-o hrănești cum vrei tu, niște prieteni buni, o familie sănătoasă. Până aici gândesc ca un bogat. Un punct pentru Anne.

2. Ăia bogații ies din casă și încearcă să se facă fericiți pe ei înșiși. Nu e treaba lor să salveze lumea. Aici n-am loc, domnule, să gândesc ca un bogat, că vine iar puhoiul și mă arată cu dejtu: Huooo, egoisto! Numai la tine te gândești! Ba, s-avem pardon, la mine și la mâna aia de oameni care îmi aduc fericirea, dar na, n-avem timp de explicații. O să mai lucrez la asta cu: zi ca ei și fă ca tine.

3. Oamenii care au mai puțin își învață copiii cum să supraviețuiască. Ăia bogații îi învață cum să se îmbogățească. Probabil că părinții care le bagă în cap celor mici că: Nu există să vrei să faci ceva și să nu poți sau Gigele, dacă tu vrei să fii cosmonaut, păi aia o să fii, maică! sunt modele de urmat. Aici mi-aș mai da un punct, că n-am copii, dar așa o să-i cresc.

4. Oamenii care au mai puțin zic despre ăia bogații că-s snobi. Ăia bogații vor doar să aibă în jurul lor oameni care gândesc la fel. Adică bre, lasă-mă-n fericirea mea, dacă tu vrei să te plângi toată ziua despre cât de grea e viața, n-am eu nevoie de rahatul ăsta negativ. Mentalitatea asta otrăvitoare legată de bani îi împiedică pe ăia care au mai puțin să aibă acces la ăia bogații, de la care poate ar învăța ceva. Dar hai să continuăm să-i arătăm cu degetul pe ăia bogații, ptiu, snobilor, și să ne vedem de văicăreala noastră.

5. Oamenii care au mai puțin cred că trebuie să alegi între a avea o familie minunată sau a fi bogat (că asta ar lua foarte mult timp). Ăia bogații știu că le poți avea pe amândouă. Aici mi-aș mai da un punct, că și eu mă educ în gândirea asta, contrar trendului de puhoi, că le pot avea pe toate. Un iubit mișto, o carieră, timp pentru călătorii, copii superbi, momente faine cu familia.

Și ultima idee a oamenilor care au mai puțin: băi, trebuie să muncesc MULT ca să fiu bogat. Nu. Trebuie să muncești bine. Și să gândești și mai bine decât muncești.

Mindset, baby. Mindset.

PS: mă refer la bogăția dobândită, nu la Paris Hilton. Ca să nu vă inflamați. Merci beaucoup.

doom

6 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Dorin

  Cultul sărăciei e adînc întipărit în mințile românilor, dar e o componentă speculată de comuniști, care au amplificat-o.
  Este același lucru pe care comuniștii occidentali (socialiști, mă scuzi) încearcă să-l facă cu societatea occidentală. E un fenomen complex pe care îl vezi inclusiv în tendințele din modă (vezi resurgența Converse și ideea că your grandmother’s glasses are chic).
  Da, greșim cînd ne mulțumim cu ce avem. Poate ar trebui reiterată pilda aia biblică cu cei trei slujitori care au primit cîte doi bani de la stăpîn, și ce au făcut cu ei. Nu pentru că aș fi religios, nu sunt, dar tare sună a ceea ce ai scris tu.

 2. Andreea

  Cu asta m-am convins ca nu e rau un pic de egoism in viata. :)
  Anyhoo, banii sunt doar mijlocul, who says I’m not allowed to use it?

 3. Haotik

  Poate ai crede ca exagerez dar mindset-ul este totul. Cu un mindset potrivit poti face orice in viata, de la ajunge o celebra cantareata la orice altceva care iti trece prin cap. Cei care au ajuns la nivelul la care schimba sisteme in aceasta lume stiu/stiau foarte bine asta.

 4. Haotik

  Si iarta-ma dar nu am putut sa ma abitn sa nu dau rt la comentariul rautacios al lui Zoso. Era prea fun.

 5. Radu

  Ai fi surprinsa sa vezi cate statistici stiintifice (nu facute de reviste de doi lei) indica faptul ca nivelurile depresiei in randul oamenilor ‘bogati’, sunt in medie, egale sau uneori mai ridicate decat in randul oamenilor ‘saraci’. Si asta pentru ca indiferent cati bani ai, oamenii au o anumita scala a fericirii la care revin intotdeauna, chiar si dupa evenimente cutremuratoare, fie ele de ordin pozitiv (castig la loterie), fie negativ (pierderea parintilor, invaliditate). Daca este sa fii nemultumit de ceva, vei fi nemultumit indiferent de cati bani sau ce statut ai. Gandeste-te la ultima pereche de pantofi pe care ti-ai cumparat-o. Ai dat o groaza de bani pe dar au meritat, pentru ca la momentul respectiv erau cei mai buni pantofi din lume. Nu i-ai purtat decat o data sau de doua ori in ultimele luni, si totusi acum stau singurei in dulap, uitati de lume in asteptarea noilor perechi care iti vor produce aceeasi bucurie efemera.

  Societatea moderna promoveaza modelul sinelui care poate infaptui totul: o cariera de succes, o casa, o masina, vacante in Hawaii, doar prieteni adevarati in jurul tau. Este posibil acest lucru? Nu stiu. Ceea ce stiu este ca telurile pe care le urmaresti trebuie stabilite clar si specific. Ce inseamna “sa am multi bani”? 10.000, 100.000. 1.000.000 de dolari? Ce inseamna familie fericita si cum cuantifici acea familie fericita? Cand vei putea spune “acum am tot ceea ce mi-am dorit”? Probabil niciodata. Si asta pentru ca intotdeauna iti vei dori mai mult si mai mult si vei face din dobandirea acelor teluri menirea ta in viata.Dar obiectivele tale sunt externe, superficiale, iar pe termen lung iti vor aduce doar durere – pentru ca nu vor putea fi niciodata atinse in masura in care ti-o doresti tu (pentru ca nu ai stabilita nicio masura!!!).

  Daca viata in tarile nordice este atat de perfecta (si e perfecta, conform standardelor amintite mai sus – sistem social bun, oamenii in medie au o casa, o masina, bani destui incat sa calatoreasca unde doresc, bani destui incat sa iasa in oras, sa manance la restaurant, etc.) de ce ratele de suicid sunt atat de ridicate?

  Cam toata lumea moderna porneste de la premisa ca oamenii care traiesc in conditii modeste sunt mai nefericiti decat cei care traiesc in vile cu piscine. De unde si pana unde vine aceasta idee? Studiile psihologice (profesioniste, repet) arata contrariul. In comunitati lovite de saracie sau catastrofe oamenii isi revin, incearca si chiar reusesc sa gaseasca fericire in putinul pe care il au.

  Distinctia ce trebuie facuta este intre a fi MULTUMIT cu ceea ce ai, si a fi RECUNOSCATOR pentru ceea ce ai. E bine sa iti doresti mai mult? Desigur, insa nu cu pretul ignorarii gratitudinii pe care trebuie sa o manifesti pentru lucrurile si in special oamenii pe care ii ai langa tine. Trezeste-te in fiecare zi cu gandul recunostintei pentru faptul ca respiri si seteaza-ti obiective de viitor care sa nu desconsidere cu totul ceea ce ai infaptuit deja.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie