Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Şi nu uita când eşti voios, române, să fii bun!

Posted by on 15 December 2010 in De zi cu zi | 2 comments

Pentru că-s harnică şi abia aştept să-mi spun şi eu urarea de Crăciun, iaca, continui leapşa Prestigio începută la Cristina Bazavan pe blog. Iată povestea mea de Crăciun, care-i de fapt compusă din diverse aspecte Crăciuneşti şi câte-un oftat melancolic ici şi colo.

Lumea se schimbă. Nici măcar timbrele nu mai au acelaşi gust. Când eram mică, timbrele erau extraordinare! Când le lingeam pe spate ( e o postare de Sărbătoare şi suntem în post, aveţi grijă unde vă zboară mintea ) lipiciul lor ( până şi timbrele au lipici! Noi de ce nu mai avem ?) avea un gust dulce, care te făcea să-ţi doreşti să lingi cât mai multe timbre. Oare dacă rămâneam în pană de dulciuri mi-aş fi cumpărat câteva timbre? Nu m-am gândit niciodată la asta. Oricum, de Sărbători trimiteam multe felicitări. Eram fericită cu timbrele mele.

Cum ziceam, the world is changing. Nici măcar cozonacul de Crăciun nu mai are bunul simţ să stea la crescut în ligheanul bunicii, dupa sobă. Nu, s-a boierit şi el : stă burtos în magazine, pe rafturi, în brutării, chiar şi la Fornetti ! Cuptorul bunicii scârţâie jalnic atunci când îl deschizi să vezi câţi păianjeni şi-au mai ţesut plasă în gura lui. Planşeta pentru prăjituri stă în cămară şi ea şi încă mai are urme de făină care miros a mucegai. Şi bunica? Bunica se uită la telenovele şi mănâncă turtă dulce. Iar nepoţii ? Nepoţii sunt mari, nu au mai venit demult să se întindă sub brad şi să se uite la luminiţe.

Lumea se schimbă. Zăpada, nici măcar ea nu mai e generoasă. Spiritul Crăciunului nu o mai impresionează cu nimic. Îi e ruşine să mai cadă, să stea murdară printre grăunţele de nisip şi sare pe care le toarnă şoferii cu nemiluita peste ea. Ei nu ştiu ce senzaţie de fericire îţi dă zăpada când scârţâie sub picioare ?

Le monde changera.  Colindele au devenit o afacere profitabilă. Lumea începe să iasă la colindat încă de la prima zăpadă, aşa îşi scoate fiecare profitul. Copiii nu mai au timp să înveţe cântece noi, ne-am şi plictisit de aceleaşi colinde mult prea scurte şi falsate care răsună stupid în blocuri în fiecare an. La şcoală nu ne mai învaţă colinde. Le ascultăm în schimb la televizor pe ritmuri pop-rock. Nici măcar ore de muzică nu mai facem. La şcoală avem house în pauze şi în ore avem telefoanele mobile cu căşti. Mi-e dor de colinde ! Colindul curat, strămoşesc, cântat de copii îmbujoraţi şi de bătrâni în faţa casei, în Ajun de Crăciun.

El mundo cambia. Copilul nu mai crede in Moş, vrea jucării cât mai mari şi mai electrizante, cât mai sofisticate şi mai uşor de stricat. Le cere direct părinţilor. De câţiva ani nimeni nu mai primeşte cadouri sub brad. Toţi primim un plic, alb, nescris, în care ştim deja ce sumă se află şi care ar trebui să ne aduca fericire. Eu vreau cadouri adevărate, în pachete colorate, cu felicitare şi urări de la cei dragi ! Vreau să vină îngeraşul să aducă globurile, să fie lumină în casă, să fac bradul când pe fereastră văd « bungherii » cum îşi pregătesc urarea, să fie cald de la cuptor şi lemnele să trosnească în sobă, să miroase a prăjituri aburinde şi a grâu fiert.

Die Welt ändert Sich. Nici bradul nu mai e ca altădată. Acum e de plastic, îl cumperi o dată cu spray-ul de cameră care miroase a cetină. E mic şi trist şi el. Oamenii cu inimă mare trebuie să aibă brazii cei mai frumoşi în case ! Lui  Moş Crăciun nu îi place să pună cadouri sub brazii sintetici.

Il mondo cambia. De ce în seara de Crăciun se adună tinerii să meargă la discotecă ? E Seara Sfântă, de ce nu stăm acasă cu familia, cu prietenii, de ce nu primim colinde, de ce nu cântăm, de ce nu mâncăm bucate tradiţionale făcute în casă şi de ce nu aprindem o lumânare pentru Iisus ? De ce nu ne mai pasă ? Ne-am înstrăinat de Crăciun.

Werdenen farndren seg : Crăciunul nu se mai face acasă.

Crăciunul a devenit o afacere.

O mundo muda: Aţi observat şi voi că felicitările nu mai sunt cum au fost odată? Găseam atâta farmec într-o felicitare de Crăciun! Mai ales în cele nemţeşti, felicitările Froeliche Weihnachten! Câtă fantezie şi migală, ce desene frumoase, ce copii voioşi, ce moşi simpatici, ce zăpadă frumoasă şi sclipitoare, ce cadouri mari, ce brad, ce ursuleţi! Mi-e silă de felicitări: un glob, o lumânare, o creangă şi Sărbători Fericite !

Lumea se schimbă. S-a schimbat deja.

 

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. vm

    …adevarat si trist…:(…sensibil si frumos scris :)…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie