Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Suntem nişte cosmopoliţi elitişti?

Posted by on 21 November 2011 in De zi cu zi | 2 comments

Suntem nişte cosmopoliţi elitişti?

Încep săptămâna cu un articol un pic mai “cercetat” faţă de celelalte.

Sunt în anul II la masterul de Communication and Advertising (cu predare în limba engleză) la SNSPA. M-am mai plâns eu o dată de masteratul ăsta, de faptul că lumea nu vorbeşte bine engleza, de materiile care se repetă, de interactivitate, etc. Dar iată că a venit vremea încă unui curs de la care am ce să învăţ şi să povestesc mai departe (au mai fost câteva astfel de cursuri, au mai fost profesori de care o să-mi aduc aminte cu drag şi care au plantat o sămânţă de cultură de-a lungul celor deja cinci ani în instituţia asta). Materia se numeşte Culture and Communication, noi o prescurtăm CeCe. La catedră-s Alexandru Cârlan (profesorul meu preferat din toate timpurile şi coordonatorul meu de licenţă şi dizertaţie) şi Mălina Ciocea.

La ultimul curs am discutat despre Cosmopolitism şi relevanţa acestuia în conturarea unei identităţi. Am înţeles de ce este cosmopolitismul ideologia globalizării, dar cel mai mult mi-a plăcut lectura unor pasaje din David Lodge cu privire la trăsăturile unui cosmopolit. Ascultând, am făcut o paralelă între trăsăturile cosmopoliţilor elitişti şi cele ale bloggerilor din România în vremurile pe care le trăim (care-s din ce în ce mai bune, sau cel puţin aşa le resimt eu).

Bun: plăcerea de a călători se regăseşte la ambele segmente de cosmopoliţi studiate. Călătorim cu scopul declarat de a participa la conferinţe, de a ne perfecţiona în munca pe care o desfăşurăm zi de zi, de a afla lucruri noi despre industria în care activăm şi ne întoarcem cu o imagine evident îmbunătăţită în ochii celorlalţi. Am fost la Cluj la conferinţa X, am participat la un workshop la Timişoara, m-am înscris la un concurs de proiecte, etc. Beneficiile adiacente sunt încorporate în sintagma Write a paper and see the world! Lodge vorbea despre pelerinajul profesorilor universitari, dar e valabil şi pentru noi, bloggerii, care nu stăm locului şi nu suntem de găsit în aproape nicio săptămână.

Trăsături: cosmopoliţii elitişti sunt cunoscători. Connaisseurs. Cunosc foarte bine bucătăria internaţională datorită călătoriilor de business din întreaga lume. Se situează în grupul “Celor care ştiu” şi se diferenţiază de ceilalţi atunci când se întorc acasă. Aşa se întâmplă şi în branşele nişate din blogging: bucătarii şi gurmanzii sau cei care scriu pentru reviste de gen ştiu unde se mănâncă cel mai bine în orice oraş din ţară, cei care scriu despre gadgeturi pot critica serviciile unui retailer şi pot declara asta în scris, fetele ştiu ce cosmetice să recomande cititoarelor, etc.

Contactul dintre cosmopoliţi nu încetează niciodată. Ajunşi la birou continuă să vorbească la telefon sau via email cu ceilalţi din “gaşca” pe care au cunoscut-o în Tokyo, Londra sau Sao Paolo. Nu facem oare la fel? Ne revedem apoi în Bucureşti cu prietenii care-au venit dn Cluj, Timişoara sau Alba, unde? Tot la o conferinţă!

Au un limbaj comun, folosesc cam aceiaşi termeni, îşi permit să-şi judece propria cultură şi să-şi imagineze o nouă ordine culturală pe care o trăiesc săptămânal. Nu suntem toţi cosmopoliţi şi clar nu suntem cu toţii priviţi drept elite, dar în ceea ce priveşte cosmopolitismul blogosferic ca o formă de globalizare internă, ca înţelegere a aceloraşi valori şi călătoria în aceleaşi spaţii cam cu aceiaşi oameni – găsesc caracteristici comune.

E benefic că putem să ajutăm la formarea unui culturi de top, că avem o memorie colectivă, cu toate că nu a existat o legătură comunitară anterioară între noi, dar întrebarea mea e: nu ajungem să trăim la un moment dat într-un balon? Şi aici mă gândesc la profesorii universitari şi pelerinajul lor sau la tot felul de oameni de afaceri care se întâlnesc în aceleaşi centre şi arii metropolitane, stau la aceleaşi hoteluri luxoase fără să le rămână timp pentru adevărata cunoaştere a unei culturi. Unii dintre noi mergem cam la aceleaşi evenimente, aceleaşi conferinţe, ni se deschide câte-o poartă cu sintagma Scrie pe blog şi vezi lumea! – dar ce riscuri vedeţi?

M-ar ajuta foarte mult răspunsurile voastre întrucât vreau să-mi construiesc tema de dizertaţie pe subiectul acesta.

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Adelin

    Dacă pui exact așa problema și în lucrarea de disertație, mi se pare o temă genială.
    Așa, la prima vedere îți pot spune că riscul unui astfel de cosmopolitism este că, în timp, devine un cerc închis. Iar un cerc închis nu prea mai poate nici crește, nici absoarbe valori din exteriorul său.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie