Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Ţăndărică, maşânuţi şî iu-hu-hu!

Posted by on 15 October 2012 in De zi cu zi | 4 comments

Ţăndărică, maşânuţi şî iu-hu-hu!

Penultima zi din Toamna Orădeană a început la cafea cu Ovidiu Lipan Ţăndărică şi basistul de la Bosquito, americanul pe care l-au adoptat. Ce am reţinut eu din discuţie a fost legat de nemulţumirea domnului Ţăndărică vis-a-vis de felul în care se fac spectacole îm România. Bănuiesc că dacă ai ajuns să vorbeşti cu Hauswater şi să ai concerte la New York vezi altfel lucrurile şi ştii cam ce zici. “Pentru spectacole grandioase în Romania trebuie un Mecena”, spune dumnealui şi promite că va face istorie cu noua lucrare. S-a lucrat mult la noul sound şi am înţeles că tehnica s-a îmbunătăţit atât de mult că alţi membri ai fanfarei nu puteau ţine pasul: “Putem să cântăm melodia asta mai rar?”. A mai fost adusă vorba despre Phoenix, “pasărea Phoenix a renăscut în mai multe păsărele” şi despre drepturile de autor “Artistul trăieşte din live, drepturile de autor dispar încet, încet”.

Înainte de masă i-am prins şi pe copiii de la Drama Club Botoşani, care au câştigat Ideo Ideisul anul acesta. Am vorbit despre teatrul tânăr, pregătire, prietenie, cum te modelează aşa ceva, ca om. Tineri şi deştepţi. Şi moldoveni! :)

După ce-am mâncat bine, Flavius ne-a dus să ne dăm în ringhişpil (ringelspiel), adică să ne simţim inimile-n gât şi chicioarili moi. M-am distrat nevoie mare la maşinuţe, am abilităţi de şoferiţă, adică mă buşesc de alţii cu talent şi habar nu am să fac parcări.

Noi ca noi, dar il vedeti pe băiatul ăla din stânga? :)

De la maşinute ne-am îndreptat spre locul în care a funcţionat tipografia Sonnenfeld, familie a cărei poveste e frumoasă, dar cu un drum sinuos şi trist pentru a-şi păstra afacerea. Atelierul de modelat hârtia s-a ţinut într-un loc demn de filmări horror. Mi-am adus aminte de căminul cultural de la bunici. Trei dintre membrii familiei au scăpat din lagărul Auschwitz pentru că ştiau să manevreze maşinăriile de tipărit, iar naziştilor le intrase în cap că dacă pot să falsifice bani ajung la supremaţia mondială.

Seara am mâncat “la botul calului”, ca la festival orăşenesc. Mie mi-a plăcut tare mult, mai ales că aveau o carne de porc în sos de ne lingeam pe mustăţi. Ţopăiala de la concert a început cu ungurii de la Ternipe şi a continuat cu Bosquito. S-o cam îngrăşat Răducu, dar m-o terminat cu melodia ceea cu “Tu eşti iubita mea”, aşa că şi-o spălat imaginea :) Şi când au început melodiile de la Phoenix pe care mi-o sărit cămeşa, iuuu, soro! Rochiţa, bine. Şi mare mi-o fost mirarea când l-am văzut la tobe pe Ţapu, un fost coleg de liceu. Dovadă că moldovenii îs ambiţioşi şi ajung bine.

De la petrecerea din Avenue nu m-aş avânta să vă povestesc prea mult. Nici despre ce-o urmat, dar, ca să ştiţi, festivalul s-a încheiat cum trebuie.

Binidităt

 

De noi au avut grijă Nebuloasa şi Lilişor, să nu ne rătăcim prin oraş, să fie totul în regulă, să mâncăm, să ajungem la timp la spectacole. Le mulţumesc!

Mulţumesc şi tovarăşilor de drum şi prietenilor de râs, Răzvan, Andrei şi Corina. xoxo sau ceva. Mai facem.

Organizatori: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea.

Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.

Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, Living InImperoZelist Monitor, Window Pub, DreamstudioUtopiumThe 4thFloorStandout.

Masina oficiala: Mercedes prin ATP Exodus.

4 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. tudor CeMerita

  Si acum il mai aud pe baietul ala din stanga. “Ai di pla mea, ai di pla mea, sa vezi acum…” :))

 2. Bogdan Bocse

  Salut,

  Iti multumesc ca ai venit sa asculti povestea familiei si palatului Sonnenfeld din Oradea si ai participat la Atelierul de hartie manuala organizat de noi, Beta Events (betaevents.ro) in colaborare cu Oradea Mea (oradeamea.com) si Kinga Tomos. Atelierul de sambata a facut parte dintr-o serie de evenimente, intitulata Povestile Oradiei de odinioara, pe care le organizam in locatii mai putin cunoscute din Oradea, cu scopul de a promova istoria orasului. O mica observatie, evenimentul nu a facut parte din programul Toamnei Oradene 2012. Te mai asteptam la Oradea si cu alte ocazii.

  O zi frumoasa in continuare!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cum a fost 2012 : The Anne-Marie - [...] Sibiul e pionier în parcă prea multe domenii :) Timișoara la PR Beta, Oradea de două ori (la Toamna…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie