Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Toată lumea din familia noastră

Posted by on 4 April 2012 in De zi cu zi | 0 comments

Toată lumea din familia noastră

mai puţin un unchi de-al meu. Ăla nu.

Cât colegii bloggeri îs acu la avanpremiera celui mai recent film regizat de Radu Jude eu le fur din start că am fost la vizionare dimineaţă, cu presa. Am încurcat orele şi am băgat un film greu, de două ore bune, aşa, scurt, la micul dejun. Am şi zis la sesiunea de întrebări că ăsta nu-i film de văzut la matineu, că te tulbură toată ziua.

Mă simt aiurea acum să-mi dau cu presupusul, zic ce mi-a plăcut mie, că mi-a plăcut teribil. Habar n-aveam despre ce e, nu am văzut trailer, nu am citit nimic înainte (dacă aţi mai citit recenzii la mine ştiţi deja asta), dar am simţit de la primul cadru că nu-i a bună. Plutea o atmosferă plumburie, miroseai că Something bad is about to happen.

Un lungmetraj ce urmăreşte traseul pe care să-l înţeleagă tot prostul, şi asta-i mai puţin întâlnit la noi. Sau, în fine, să nu mă dau rotundă, ce-am văzut eu or îi fără coadă, or îi cu mult spaţiu pe care să-l umple privitorul, or îi cu tăceri grele şi cadre lungi şi filmul ăsta nu e cu momente moarte (ba chiar cu momente parcă prea tensionate, stăteam pe-o pernă de ace, mă simţeam inconfortabil, îmi rodeam unghiile, îmi ciupeam bărbia şi obrajii de emoţie). E cu joc actoricesc natural şi-o copilă ce merită tot elogiul de până acum, cu intrigă şi deznodământ şi multe puncte culminante ce te hrănesc şi te deschid şi faci Oh-uri şi Ah-uri şi cu all the fucked up situation îşi păstrează un echilibru. Fiecare cadru are echilibru, între o suferinţă cruntă umbrită de ceva rămăşiţă amoroasă, între instinctul de-a crăpa capul cuiva şi inocenţa unui copil, e un carusel ce te mai urcă şi te mai coboară.

E un Kammerspiel cu dialog aşa cum trebuie, cu roluri excelent asumate (de aceea l-am şi întrebat pe Şerban Pavlu ce proces de pregătire a avut, că prea a fost “pe personaj”), e cu un suspans revigorant şi caracatiţe şi joc împletit cu scene domestice violent în care nici nu mai ştii cui să ţii partea, aşa de bine cad toate şi-s gândite toate. S-a conchis după Q&A c-ar fi filmul de cotitură de care avea nevoie noul val de cinema românesc.

Pagina de facebok aici

Mulţumesc HiFilm şi Cristina Bazavan pentru invitaţie

No Comments

Join the conversation and post a comment.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Campaniile saptamanii 2-8 aprilie din blogosfera romaneasca | refresh.ro - [...] “Toata lumea din familia noastra”, de Radu Jude. Despre film puteti citi impresii la Anne-Marie Chelariu, Andreea Vasile, Marian…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie