Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Twilight Portrait

Posted by on 8 June 2012 in De zi cu zi | 0 comments

Twilight Portrait

Nu are nicio legătură cu trilogia care face puştoaicele să chicotească în cinematograf, ci e un film rusesc pe care l-am simţit direct în stomac, cu secvenţe la care mi-a venit rău fizic, de compasiune, de neputinţă, de “wow, nu pot să cred”, de “Doamne!”, de “Hai, frate, pe bune?!” şi în care am crezut până la momentul Q&A, când bula mea interpretativă a fost spartă zgomotos.

Primul film care m-a făcut să încercuiesc EXCELENT pe buletinul de vot de la TIFF. Înainte să intru în sală am citit în broşură o scurtă descriere a ceea ce urma să văd: Marina, o asistentă socială înstărită, este brusc transformată într-o bizară versiune de noapte a ei înseşi când este violată de trei poliţişti. Cu Twilight în minte şi “transformarea de noapte” m-am gândit c-o fi vreo vampiroaică rusoaica. Dar cum filmul nu te lasă să te aşezi confortabil în scaun că începe cu o scenă de viol şi umilire, mi-am uitat prejudecata din primele minute.

Am crezut până la final că victima ajunge dependentă de agresor. Că bătaia, sexul violent, mizeria şi umilinţa sunt doar o gură de aer în existenţa ei rutinată. Convingerea îmi era tulburată de momentele în care Marina repeta, în timpul sexului, că îl iubeşte pe poliţistul care a abuzat de ea. Cu fiecare Ya lyublyu tebya şi fiecare scatoalcă ce-i stingea lumina în mansardă simţeam că un şurub e mai bine înfipt în creierul agresorului. Pentru că a avut şansa să se răzbune, iar scena se încheiase cu sex oral în loc de mutilare.

“E mai rău în Rusia contemporană”, declară la final actriţa principală.

Ce m-a făcut să strâmb un pic din nas a fost explicaţia Olgăi Dykhovichnaya (co-scenarist şi actriţă principală) că scopul Marinei în film era nu să se răzbune, şi să ajute “monstrul” ce se culcuşise în agresor de atâta vreme. Umanizarea asta excesivă mi s-a părut exagerată şi m-a întors un pic din drumul bun, dar am rămas cu energia pe care mi-a dat-o un film bun.

Vi-l foarte recomand!

No Comments

Join the conversation and post a comment.

Trackbacks/Pingbacks

  1. De pe bloguri oficiale/ Obiceiuri matinale | TIFF Blog - [...] Anne-Marie se declară fană a filmului Twilight Portrait. [...]

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie