Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

De ce nu raw-vegan

Posted by on 23 April 2014 in De zi cu zi | 5 comments

De ce nu raw-vegan

Sunt o carnivoră înrăită, iubesc coastele suculente pe grătar, chifteluțele, cotletuțele cu salată și cartofi prăjiți, pulpițele la cuptor, peștele și fructele de mare, mâncarea chinezească înecată în sosuri, deci sunt persoana potrivită să vorbească despre regimul raw-vegan, nu?

Glumesc! N-am putut niciodată să mă satur doar cu verdețuri sau fructe și nu-mi doresc să țin regim fără carne (și sper să mă țină Dumnezeu sănătoasă, astfel încât să nu fiu nevoită să renunț la ea), dar am citit un articol despre dieta asta și poate că vă sunt utile informațiile de mai jos.

Menționez că nu mănânc zilnic carne și că sunt conștientă că renunțarea la “mortăciuni” e o alegere personală, doar că vreau să rețineți că nu mi s-ar potrivi mie, care bag cu mare poftă câte-un meniu McD de fiecare dată când am ocazia să fiu într-un oraș suficient de dezvoltat :P

Așadar, articolul (văzut la Madi) e scris de un medic specializat în medicina tradițională chineză (și apăi dacă nici chinezii nu-s sănătoși, ioi!) și ne sfătuiește să evităm dieta raw-vegană dacă:

1. aveți probleme cu tiroida. Legume precum conopida, varza, brocolli pot afecta buna funcționare a tiroidei și pot duce la hipotiroidism din cauza substanțelor goitrogenice pe care le conțin (și care sunt dezactivate de căldură, deci de pregătirea hranei)

2. aveți probleme ale sistemului digestiv. Stomacul uman dizolva mai greu substanțele din alimentele raw, precum celuloza sau alte structuri fibroase, ceea ce poate duce la probleme grave de digestie.

3. aveți probleme cu absorbția nutrienților. Adică degeaba mâncăm raw vegan, în speranța că vom extrage din aceste alimente substanțe de care corpul nostru are nevoie ca să rămână tânăr și sănătos, dacă nu putem “accesa” mineralele și nutrienții în mod natural. De aceea e recomandat măcar gătitul la aburi

Pentru un absolut necunoscător ca mine, informațiile astea sunt plauzibile, explicațiile date mi se par de bun simț. Iar ca să fac o glumiță, am un motiv în plus, vorba americanului, not to eat my vegetables! :)

Voi ce credeți? Ați reușit să țineți diete de genul ăsta? Eu cred că aș mânca varul de pe pereți de foame!

5 Comments

Join the conversation and post a comment.

 1. Emil Calinescu

  Cel mai enervant lucru la Raw-Vegani este faptul ca incearca sa convinga pe altii sa adopte acest regim. Fiecare mananca ce doreste. Daca lui X ii place carnea si lui Y salata, de ce ar trebui ca cei 2 sa incerce sa convinga pe altii ca placerile lor sunt bune sau nu?

  Si, in fond, exact cum ai scris si tu (de fapt nu tu, ci acel doctor chinez), ce e bun pentru mine nu e bun si pt tine. Unul are probleme cu tiroida o sa aiba mari probleme cu acest regim.

 2. Iulia

  Eu n-am nimic cu altii si cu ceea ce mananca. Singura problema pe care o am ( si recunosc, bagatul in viata altora e un obicei groaznic) e atunci cand parintii impun un regim raw-vegan pentru bebelusi. Pentru mine e borderline child-abuse. In rest, daca incearca cineva sa ma converteasca, zambesc dulce si le spun ca hrana mea se hraneste cu hrana lor.

 3. GG

  Un pic pe langa subiect si ma adresez Iuliei: exista vreo legatura intre “child abuse” si “borderline”?

 4. Moog

  Bai, deci introduxerea e geniala.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie