Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Vlog-ul de Marti #prinBanat

Posted by on 15 April 2014 in De zi cu zi, Vlog-ul de Marți | 1 comment

Vlog-ul de Marti #prinBanat
Cula Turcească din oraşul Ciacova datează din secolul al XIV-lea, sub denumirea de “Castrum Chaak” şi făcea parte din proprietăţile nobilului maghiar cu acelaşi nume. Era o fortificaţie seniorială, formată dintr-un turn-locuinţă (donjon). Se presupune că turnul era înconjurat de o incintă de fortificaţii, dar care nu se mai văd azi, fiind distruse la 1701. În cazuri de primejdie, cula servea ca de refugiu pentru întreaga populaţie din jur, care a ajutat la construirea şi întreţinerea ei.
Conacul din Rudna datează din secolul al XIX-lea şi a aparţinut familiei Nikolics (una dintre cele mai distinse familii de origine sârbă din Ungaria). A fost cumpărat de Maria şi Willie Radmacher iar din 2002, familia s-a mutat în conac şi plănuieşte să îl restaureze, să-l transforme în Petting Zoo şi să-l adauge în circuitul turistic al judeţului Timiş – un caz fericit, în comparaţie cu multe alte reşedinţe nobiliare sau locuri din Banat, care sunt lăsate de izbelişte. La 1 iunie 2014 va fi inaugurarea Petting Zoo-ului.

Conacul Mocsonyi din Foeni a fost ridicat la 1810 şi astăzi găzduieşte Căminul cultural al comunei. Mocsonyi a fost o familie de aromâni emigraţi în Ungaria şi stabiliţi în Banat. În conacul de la Foeni a trăit şi Andrei Mocsonyi, (printre altele) membru fondator al Astrei Române şi membru al Academiei Române. A militat pentru declararea Banatului ca provincie independentă sau alipirea sa cu Transilvania şi, alături de Andrei Şaguna, a înfiinţat Mitropolia română.
Depozitul de cereale din Giera a aparţinut bogatei familii Gyertyanffy, a fost ridicat în secolul al XIX-lea şi astăzi e monument istoric. Pe când era în funcţiune, avea o capacitate de 700 de tone. Ultimul Gyertyanffy, Laszlo, a trăit până în 1947. În 1948, toate proprietăţile (inclusiv Depozitul de cereale) familiei au fost naţionalizate. Astăzi, clădirea aparţine unei firme producătoare de cereale din Giera şi se află într-o stare avansată de degradare.
Despre Castelul Regal din Banloc am scris puţin pe Prin Banat: http://prinbanat.ro/banloc-castelul-care-asteapta-sa-fie-redescoperit/. Fotografii vechi cu Castelul găsiţi pe Wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_Banloc.

Acest proiect este realizat de PRbeta Agency în colaborare cu Prin Banat.

Branduri participante: TimișoreanaCramele RecașFornettiAsociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană

Parteneri de mobilitate: Autonom-Rent-A-Car
Parteneri:Farmec, Hotel Timişoara şi Restaurant Sabres
Parteneri media: 24-FUNCtrl-D

Timișoara Brands Tour este o franciză a Cluj Brands Tour, un concept marca TVdece

One Comment

Join the conversation and post a comment.

  1. Lucian Florescu

    Din pacate imaginile surprinse de tine arata cum se pune accent pe reconditionarea monumentelor de pe la noi.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie