Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Vorbiți cu bunicii!

Posted by on 21 October 2016 in De zi cu zi | 2 comments

Vorbiți cu bunicii!

Ieri, în autobuz, în jur de 11:30, o bunică de 60+ ani o îmbărbăta pe alta:

– Nu mai plânge, trebuie să gândești pozitiv, că mai ai mult de trăit!

– Credeam că el mă îngroapă pe mine, nu invers! Ce fac eu singură de acum?

– O să le poți duce, ai să vezi! Hai să vorbim despre lucruri mai frumoase. Liniștete-te.

bunici

La una dintre stații urcă o altă bunică, pe care bunicuța optimistă o cunoștea. Încep să vorbească despre spitalizări și alte greutăți, povestind despre o prietenă comună, bolnavă. La un moment dat, bunica optimistă se oprește:

– Gata, eu nu mai vreau să aud. Mie mi-a fost suficient cât am tras eu. De acum nu mai ascult lucruri negative, să se ocupe alțiide asta. Eu trebuie să îmi practic pozitivitatea. (către bătrânica plânsă, căreia îi murise soțul) – am avut o conversație cu cineva, o oră de conversație și mi-a schimbat modul de gândire. (către prietena care urcase) – noi ne vedem Lunea, dacă vrei. Acolo, jos în Centru, de la 11 fără un sfert, în fiecare Luni, vorbim despre problemele noastre. Suntem un grup de 8-10, rămași singuri, și mergem acolo să discutăm, avem activități.

Discuția s-a mutat apoi pe nepoți, iar aici am înțeles eu sursa supărărilor bunicuței optimiste.

– Păi nepoatele le mai am și eu, zice bătrânica plânsă.

– Păi așa! Tragem nădejde că te ajută nepoatele. (către cealaltă) Tu mai vorbești cu ai tăi?

– Eh…

– Nu vorbesc ei cu bătrânii! Nu vorbesc! Ai tăi vorbesc cu tine?

(tăcere)

– Nu vorbesc cu bătrânii! Le-a fost suficient că i-am crescut de la 1 la 13 ani. Acum numai, gata.

Sunați-vă bunicii, mergeți la ei, vorbiți cu ei, întrebați-i lucruri din viață, nu doar de sănătate. Eu am niște conversații extraordinare cu bunicii mei! S-ar putea ca prin nepăsarea voastră (care are diverse cauze) să le pricinuiți suferințe fizice și psihice mari.

 

2 Comments

Join the conversation and post a comment.

  1. Dragos

    E putin aiurea, dar unii bunici nu isi dau seama ca in ziua de azi sa faci bani nu e asa usor si iti ia ceva timp, iar alteori. uneori ei au un comportament putin dificil datorita diferentei de varsta si atunci multi nepoti prefera sa ii evite decat sa incerce sa le explice ca in ziua de azi lucrurile nu mai stau ca in zilele lor.
    De exemplu, in cazul meu, desi lucrez 12 ore pe zi pentru 3000 lei, bunica zice mereu ca daca vreau, am timp sa o vizitez oricand si nu doar in fiecare duminica si are impresia ca muncind la PC inseamna sa pierzi timp si ca munca adevarata nu e freelancing, ci ceea unde esti un sclav al unei firme oarecare.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie