Moldoveancă sucită. Cu nuanţe.

Zilele filmului românesc la TIFF2012

Posted by on 7 June 2012 in De zi cu zi | 0 comments

Zilele filmului românesc la TIFF2012

Ziua bună să aveţi, dragilor!

Astăzi încep să apară toate figurile importante ale filmului românesc la Cluj, iar de dimineaţă ne-am întâlnit cu cei 10 pentru TIFF (bine, plus 2), actorii selectaţi pentru proiectul ce-i va aduce în lumina reflectoarelor şi-n atenţia regizorilor, producătorilor şi publicului. Cristian Balint, Colin Buzoianu, Lari Giorgescu, Cristian Grosu, Lucreţia Mandric, Maria Obretin, Pethő Anikó, Elena Popa, Olga Török, Raluca Vermeşan – și cele două „tinere speranțe”, Vlad Bălan şi Mădălina Ciotea, care vor avea întâlniri cu regizori, cu producători români și străini, actori, agenți de casting, și vor asista la proiecții. Un fel de “incubator” pentru cei care, deşi extrem de talentaţi, nu reuşesc să aibă şansa de-a lucra la potenţial maxim.

Preferaţii mei sunt Lari Giorgescu şi Vlad Bălan (pe care-l ştiu din festivalurile pentru tineri la care m-am perindat şi care-i ca un şoricel sfios ce încă nu pare conştient de puterea pe care o are asupra publicului. Îi joacă ochii-n cap şi zâmbeşte larg când spune că vrea să crească cel mai mult ca om, pe plan personal şi să înveţe de la cei cu care îi e dat să se întâlnească prin intermediul proiectului în care a fost selectat.

Au avut trei minute să îndeplinească ceea ce li s-a transmis înainte de începerea conferinţei: Faceţi-i să vă iubească!

Doamnelor şi domnilor, Vlad Bălan!

Doamnelor şi domnilor, Lari Giorgescu!

S-a vorbit despre posibilităţile insuficiente de promovare ale actorilor în România, de la simpla poză pe care trebuie s-o trimită la un casting (headshot pe care şi-l aleg singuri sau pe care uneori nu au suficiente fonduri ca să-l realizeze profi), la showreel-urile atât de necesare şi grăitoare în momente decisive. Mulţi dintre ei nici nu au o colecţie cu toate spectacolele în care au jucat (şi care ar cântări greu la o selecţie) sau o pagină de Facebook pe care s-o folosească în scop profesional, strict pentru promovare.

După trei zile de proiect – asta îşi propune 10 pentru film – să îi facă mai cunoscuţi pe cei selectaţi (din 80 de propuneri) şi să le faciliteze întâlniri cu oamenii de care au nevoie în carieră. Pentru că, într-adevăr, trebuie să Know the right people şi să fii proactiv ca să ajungi pe marele ecran.

No Comments

Join the conversation and post a comment.

Trackbacks/Pingbacks

  1. 10+2 pentru film – TIFF pentru talent « Nebuloasa - [...] vedea cateva interviuri), o nebunie frumoasa dupa care vor pleca mai aproape de un vis. Anne-Marie a publicat doua…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Anne-Marie